Δευτέρα, 3 Μαΐου 2010

ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ!


ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ... ΟΧΤΑΝΗΣΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΓΙΟΦΥΡΙΑ!
Να μείνει ως έχει το Αιτωλικό, λένε κάποιοι κάτοικοι και σύλλογοι του Αιτωλικού που επισημαίνυον πως το Αιτωλικό ως... νησί, δεν πρέπει να συνενωθεί με το... ηπειρωτικό Μεσολόγγι. Θα κάνουν και κινητοποιηση λένε τη Δευτέρα!
Συγκεκριμένα, η Πολιτιστική Εταιρεία «Αιτωλικό εν Πολιτισμώ» έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιο Ντόλιο που λέει:
Κύριε Υφυπουργέ
Το Αιτωλικό, έδρα του ομώνυμου Καποδιστριακού δήμου, είναι ένα μικρό νησί πυκνοκατοικημένο (πληθ. νησιού 4500. Με τους συνοικισμούς εκτός νησιού 5.307, και συνολικός πληθ. δήμου 7.000 περίπου), με την ιδιομορφία να είναι το μοναδικό «εσωτερικό» νησί της Ελλάδας. Με πλούσια ιστορία που αρχίζει από τα αρχαία χρόνια και σπουδαία οικονομική και πολιτιστική συνεισφορά στη χώρα μας.
Έχει το πλεονέκτημα να είναι ακριβώς στο κέντρο ενός μοναδικού περιβάλλοντος που αποτελείται από το σύμπλεγμα λιμνοθαλασσών του δέλτα του Αχελώου, και στο κέντρο μιας τεράστιας γεωγραφικής ενότητας που αποτελείται από το δήμο Οινιαδών, το δήμο Αγγελοκάστρου και τμήμα της βορειοδυτικής πλευράς του Ζυγού που περιλαμβάνει αρκετές πρώην κοινότητες που κάποτε ήταν μέρος του δήμου Αιτωλικού με σύνολο κατοίκων που υπερβαίνει κατά πολύ τις 20.000.
Επισυνάπτομε σύντομο σημείωμα της ιστορίας και της σημερινής κατάστασης του δήμου Αιτωλικού.
Η πρόταση του σχεδίου της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας μας δεν σημειώνει τη διατήρηση του δήμου Αιτωλικού είτε στα σημερινά του πλαίσια είτε διευρυμένου: με την προσάρτηση σ’ αυτόν των δήμων Οινιαδών και Αγγελοκάστρου.
Επιθυμία ισχυρή όλων των δημοτών είναι να διατηρηθεί ο ιστορικός δήμος μας.
Σας παρακαλούμε κ. Υφυπουργέ να εξετάσετε το ζήτημα της διατήρησης του ιστορικού δήμου Αιτωλικού στα σημερινά του πλαίσια, λόγω και της ιδιαιτερότητας του νησιού. Ή να παραμείνει διευρυνόμενος με την προσάρτηση σ’ αυτόν του δήμου Οινιαδών και του δήμου Αγγελοκάστρου. Σχήμα (σε μικρότερη έκταση) που ως δήμος Αιτωλικού είχε λειτουργήσει στο παρελθόν.
Σας επισυνάπτουμε σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αυξ.αρ.51/7.4.2010. και υπογραφές κατοίκων του νησιού.
Ευελπιστώντας στην ευαισθησία σας σε θέματα Τοπ. Αυτ/σης και στη θετική διάθεση και λύση του ζητήματος, σας ευχαριστούμε θερμά.
Μετά Τιμής.
Ο Πρόεδρος: Δ. Μπούρος, Ιατρός Καθηγητής του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης
Η Αντιπρόεδρος: Αλέκα Γιαννούτσου, Δικηγόρος.
Ο Γ. Γραμματέας: Σ. Κοτσάφτης Δημοσιογράφος.

Αναγνώστες